FNV ziet af van oproep tot staking bij de NS

UTRECHT, 19 SEPT. De vervoersbond FNV zal het personeel van de Nederlandse Spoorwegen niet meer oproepen tot een landelijke staking. Het lag in de bedoeling om op 26 september en 7 oktober te staken, maar de actie-bereidheid onder het "rijdend personeel' is op Prinsjesdag dermate gering gebleken dat de FNV de "actiemodellen' wil herzien.

Volgens een woordvoerder van de FNV zal zeer waarschijnlijk worden omgezien naar andere actievormen, waarbij het personeel decentraal kan beslissen. “Er werken bij de NS 27.000 mensen, 5 à 6.000 werknemers zitten op de trein. Die laatste groep heeft weinig bereidheid getoond om afgelopen dinsdag te staken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de rest er ook niet voor voelt. We denken aan ludieke acties. Misschien gaat het werk plat in werkplaatsen en kantoren. Het is onder de huidige omstandigheden in elk geval niet voor de hand liggend om de oorspronkelijke plannen door te zetten”, aldus de woordvoerder.

De FNV vreest dat directie van de NS het personeel heeft afgeschrikt. In sommige delen van het land zouden directies per brief aan het personeel hebben laten weten actievoerders te zullen registreren.