Dramatische val in economische groei van Japan

TOKIO, 19 SEPT. De Japanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar dramatisch in groei teruggevallen, maar regeringsfunctionarissen zeiden vandaag dat er weinig gevaar is voor een recessie.

Het bruto nationaal produkt van Japan groeide in het tweede kwartaal reëel, dat wil zeggen inflatie niet meegerekend, met een magere twee procent tegenover nog elf procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Op een persconferentie vandaag in Tokio zei Yasuo Katsumura, vice-minister van het Economisch planbureau, dat desondanks de economische groei in het lopende begrotingsjaar (van 1 april 1991 tot 1 april 1992) hoogstwaarschijnlijk zal uitkomen op de voorspelde 3,2 procent, na een robuuste 5,6 procent in het afgelopen begrotingsjaar.

De investeringen door bedrijven nemen volgens hem nog steeds toe en de toename wordt door de meeste onderzoeksbureaus in Japan geschat op acht procent in het lopende begrotingsjaar. Dat is overigens wel een halvering van het groeitempo van een jaar geleden.

Goed nieuws was er voor de inflatie, die in het tweede kwartaal van dit jaar lager is uitgevallen: 1,8 procent (op jaarbasis) tegenover 2,2 procent in het eerste kwartaal.

Geteisterd door schandalen en een slappe beurs hebben de vier grote Japanse effectenhuizen hun winstverwachtingen voor de eerste helft van dit kalenderjaar aanzienlijk lager gesteld. Yamaichi, de kleinste van de vier, rekent zelfs op een verlies van 12 miljard yen, het eerste sinds het midden van de jaren zestig toen Yamaichi dank zij ingrijpen van de autoriteiten op het nippertje van een bankroet werd gered.

Analisten zeggen dat de financiële positie van de vier effectenhuizen niettemin nog zeer gezond is. Alle vier hebben in de tweede helft van de jaren tachtig, toen de beurs record na record brak, aanzienlijke reserves opgebouwd. Nomura, 's werelds grootste effectenhuis, werd zelfs even Japans meest winstgevende onderneming, nog voor autoconcern Toyota, dat in de Japanse volksmond dan ook Toyota Bank wordt genoemd. Nomura verwacht nu voor de eerste helft van dit kalenderjaar een winst van (omgerekend) 530 miljoen gulden, een daling van 66 procent vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. (Reuter, UPI)