Caterpillar wijst Geveke op groeikansen in Scandinavië

AMSTERDAM, 19 SEPT. De technische handelsonderneming Geveke wil drie Scandinavische importeurs van de produkten van haar Amerikaanse principaal Caterpillar overnemen.

De drie bedrijven hebben tezamen een jaaromzet van ongeveer 375 miljoen gulden. Evenveel als Geveke zelf in de eerste zes maanden van dit jaar omzette. Geveke zal om de overname te financieren waarschijnlijk een beroep doen op de openbare kapitaalmarkt.

Geveke voert besprekingen met de Zweedse Incentive AB over de overneming van de Zweedse Engstrom en Nillson en de Deense dochter Enmaco. Verder wordt gesproken met de Noorse Dyno Industrier over de overneming van Pay & Brink in Oslo.

De bedrijven hebben gezamenlijk 800 mensen in dienst. In Nederland is Geveke sinds 1926 exclusief importeur van de Caterpillar-produkten, als bouwmachines en dieselmotoren.

Geveke is er door Caterpillar op attent gemaakt dat de drie te koop zijn. Geveke haalt het grootste deel van zijn omzet uit de verkoop van Caterpillar-machines, maar het grootste deel van de winst uit onderhoudswerk en leverantie van onderdelen. De markt voor de grote grondverzetmachines (meeste afnemers in de bouw) groeit beperkt. Caterpillar zelf lijdt dan ook verlies.

Geveke richt zich mede daarom steeds meer op levering van lichtere apparatuur, onder andere in meet-en regel apparaten. Via uit de ingehouden winst gefinancierde overnemingen kocht Geveke sinds de beursintroduktie jaarlijks een miljoen extra winst erbij.

De koers van Geveke schommelt op dit moment rond de 40 gulden. Geveke werd vijf jaar geleden verzelfstandigd uit het SHV-concern en kwam toen naar de beurs tegen een koers van 36 gulden.

Twee derde van de aandelen Geveke is voor zover bekend nog in vaste handen.