Baker geeft Syrië steun over Golan

DAMASCUS, 19 SEPT. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren in Damascus zijn Syrische gastheren verzekerd dat de Verenigde Staten van mening zijn dat Syrië de door Israel geannexeerde Hoogvlakte van Golan dient terug te krijgen. De Amerikanen hebben de annexatie nooit erkend maar de herhaling van dit standpunt is politiek van belang omdat Baker in Damascus was voor overleg met de Syrische president, Hafez al-Assad, over de opzet van de voorgenomen vredesconferentie over het Midden-Oosten.

Syrië van zijn kant liet bij monde van minister van buitenlandse zaken Farouq al-Shara weten dat een kredietgarantie van tien miljard dollar waarom Israel bij Washington heeft verzocht voor de opvang van joden uit de Sovjet-Unie “een belangrijk struikelblok voor de vrede” zou zijn.

Baker distantieerde zich van uitlatingen van een hoge Amerikaanse functionaris (volgens sommigen Baker zelf) dat de VS de garantie wellicht alleen zou verlenen aan Israel indien dit de vestiging van nederzetting in de bezette gebieden zou staken. Wel zei hij dat de VS bijzonderheden van Israel zullen verlangen over de manier waarop dit het geld wil besteden. (AP, Reuter)