Afghaanse ex-koning krijgt paspoort terug

KABUL-ISLAMABAD, 19 SEPT. De Afghaanse regering heeft de vroegere koning Zahir Shah zijn staatsburgerschap teruggeven, dat hij bij de communistische revolutie van 1978 verloor. Dit heeft het Afghaanse persbureau Bakhtar gisteren meegedeeld. Zahir Shah woonde sinds zijn afzetting als balling in Italië.

De maatregel van de regering in Kabul geldt voor de hele vroegere koninklijke familie. Ambassades van Afghanistan hebben de opdracht gekregen Zahir Shah en zijn familieleden een paspoort te verstrekken indien ze daar om vragen. De vroegere koning is de afgelopen jaren een aantal malen genoemd als mogelijke bemiddelaar in de Afghaanse burgeroorlog, maar het is er nooit van gekomen.

Intussen heeft de Sovjet-Unie voor het eerst een delegatie van het Afghaanse islamitische verzet uitgenodigd naar Moskou te komen om te praten over een oplossing voor de burgeroorlog. Dat heeft de Sovjet-ambassade in Islamabad vandaag bekendgemaakt.

De uitnodiging is overgebracht aan Sibghatullah Mojadeddi, de president van de regering in ballingschap van de mujahedeen, die haar hoofdkwartier heeft in Pakistan. Mojadeddi zou de uitnodiging hebben aanvaard. Het bezoek wordt binnen een maand verwacht.

De Sovjet-Unie steunde sinds het einde van de jaren zeventig het communistische bewind in Kabul en viel het land in 1979 binnen "op verzoek van Kabul', zoals het toen heette, om de communisten te assisteren in hun strijd tegen de mujahedeen. Het Rode Leger slaagde er ten koste van zeer veel verliezen in het bewind in het zadel te houden, maar wist het islamitisch verzet, dat werd gesteund door de Verenigde Staten, bij lange na niet uit te schakelen.

Na de terugtrekking van de Sovjet-troepen, in 1989, bleven het Afghaanse verzet en het regeringsleger van president Najibullah elkaar bestrijden, zonder dat een van beide partijen dichter bij de overwinning kwam. De mujahedeen beheersen een groot deel van het platteland, Najibullah houdt de steden onder controle. De Sovjet-Unie en de VS maakten vorige week bekend de militaire hulp aan de beide partijen eind dit jaar te zullen staken. (AFP, Reuter)