Zeven nieuwe staten plechtig tot de VN toegelaten

NEW YORK, 18 SEPT. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren bij de opening van haar 46-ste zitting plechtig zeven nieuwe landen als leden toegelaten, waardoor nu in totaal 166 landen deel uitmaken van de organisatie. Sinds 1960 was er niet meer zo'n grote groep landen tegelijk tot de VN toegelaten.

De nieuwkomers zijn de drie onlangs onafhankelijk geworden Baltische staten, Noord- en Zuid-Korea, de Marshall-eilanden en Micronesië. De twee laatste archipels in de Stille Oceaan werden onlangs onafhankelijk van de Verenigde Staten, die de buitenlandse politiek en defensiezaken van beide landen overigens zullen blijven waarnemen.

De Litouwse president, Vitautaus Landsbergis, die evenals zijn Letse en Estse collega's de toetreding van zijn land persoonlijk bijwoonde, greep de gelegenheid aan om te zeggen dat hij zich ernstige zorgen maakte over de voortdurende aanwezigheid van Sovjet-troepen in zijn land. Hij riep de VN-lidstaten op te helpen druk uit te oefenen op de Sovjet-Unie om dit snel te doen. Zijn Letse en Estste collega sloten zich bij deze oproep aan.

Als voorzitter van de zitting van dit jaar werd de 66-jarige Saoedische ambassadeur bij de VN, de uit het toenmalige Palestina afkomstige Samir Shihabi. Hij kreeg veel meer stemmen dan de minister van buitenlandse zaken van Papua New Guinea, Sir Michael Somare en de gezant van Jemen, Abdala Al-Ashtal. Naar verluidt had Saoedi-Arabië onlangs veel arme landen die nog geld aan de VN verschuldigd zijn aangeboden dit voor hen te voldoen.

De secretaris-generaal van de VN, Javier Perez de Cuellar, stuurde intussen een brief aan de ministers van buitenlandse zaken van 108 landen omdat deze hun financiële verplichtingen jegens de landenorganisatie nog niet zijn nagekomen. Indien zij hun bijdrage niet spoedig voldoen dreigt er een financiële crisis voor de VN, aldus Perez de Cuellar. In totaal hebben de VN nog 800 miljoen dollar van de leden te goed. De uitbetaling van duizenden werknemers van de VN zou hierdoor eind deze maand al in het gedrang kunnen komen.

Zuid-Korea kon tot dusver geen lid worden van de VN omdat de Sovjet-Unie had aangekondigd hiertegen haar veto uit te spreken. Noord-Korea, de bechermeling van Moskou, was hiertegen omdat het van oordeel was dat het lidmaatschap van twee Korea's de deling van het land ongewenst zou verlengen. (Reuter, AP, UPI)

Foto: De Litouwse president Vytautas Landsbergis steekt zijn armen omhoog bij het binnengaan van de Algemene Vergadering van de VN. Litouwen is een van de zeven landen die gisteren lid werden van de Verenigde Naties.