Westen belooft snelle hulp voor Albanië

BRUSSEL, 18 SEPT. Een aantal Westerse landen heeft gisteren Albanië noodhulp in de vorm van voedsel en geneesmiddelen en hulp op langere termijn beloofd.

Na een bijeenkomst van vertegenwoordigers van 24 Westerse landen - de zogenoemde G-24 - en een Albanese delegatie onder leiding van vice-premier en minister van economische zaken Gramoz Pashko werd gemeld dat Albanië voor 150 miljoen dollar voedsel en medicamenten krijgt om de komende winter door te komen, en dat Albanië zich zal kunnen aansluiten bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. De EG zal zo snel mogelijk besprekingen met Albanië openen over een samenwerkingsakkoord.

Pashko hield gisteren zijn Westerse gesprekspartners voor dat Albanië zich in een “wanhopige situatie” bevindt. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat een op elke tien kinderen in Tirana “in aanzienlijke mate ondervoed is”. In de districten rond de hoofdstad geldt dat volgens Pashko voor een op elke drie kinderen en op het platteland voor de helft van alle kinderen. Pashko, de belangrijkste architect van de hervormingen in Albanië, stelde dat zijn land een aantal belangrijke stappen heeft gezet op de weg naar de democratie en de vrije markteconomie. “We hebben ons best gedaan, maar we hebben hulp nodig om die missie af te maken. We willen terug naar Europa, maar kunnen dat niet alleen”, zo stelde hij.

Volgens Europees Commissaris Frans Andriessen stuurt de G-24 Albanië dit jaar 250.000 ton voedsel. De EG heeft 19 miljoen ecu (22,8 miljoen dollar) uitgetrokken om Albanië 50.000 ton graan te sturen en is bereid dat bedrag te verdubbelen. Volgens Andriessen heeft Albanië per maand 50.000 ton graan nodig om de winter door te komen. De EG heeft ook een zogenoemd driehoeksakkoord gefinancierd dat voorziet in de levering van 45.000 ton Hongaars graan aan Albanië.