Weer aanslag op strijder voor het Braziliaanse regenwoud

RIO DE JANEIRO, 18 SEPT. Opnieuw is in Brazilië een aanslag gepleegd op een vooraanstaand milieu-activist die het opneemt voor het tropisch regenwoud in het Amazone-gebied. De landbouwkundige Gumercindo Rodrigues werd gisteren in Rio Branco in het noordwesten van Brazilië in hoofd en buik geschoten.

Rodrigues ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis, dat in verband met mogelijke nieuwe aanslagen wordt bewaakt. De politie zegt de daders nog niet op het spoor te zijn. Lokale media houden het erop dat grootgrondbezitters achter de aanslag zitten.

De 32-jarige Rodrigues was een goede vriend van de vakbondsman en milieu-activist Chico Mendes, die in december 1988 door rijke grootgrondbezitters om het leven werd gebracht, omdat hij arme arbeidskrachten op rubberplantages probeerde te mobiliseren tegen de vernietiging van het regenwoud. Grootgrondbezitters kappen het woud onder meer om plaats te maken voor plantages.

De aanslag op Rodrigues is in de provincie Acre de vijfde aanslag in korte tijd tegen een milieu-activist. Het is op het ogenblik het seizoen dat duizenden hectare bos worden platgebrand om plaats te maken voor landbouwgrond.

In Brazilië is het een publiek geheim dat grootgrondbezitters, niet gehinderd door enige vrees voor het corrupte justitiële apparaat, huurmoordenaars in dienst nemen om voor 50 dollar per keer tegenstanders uit de weg te ruimen: boeren, katholieke priesters, milieu-activisten of politieke leiders. (Reuter)