V & D schrapt opnieuw 450 functies in top

ROTTERDAM, 18 SEPT. Vroom & Dreesmann zal 450 van de 1.100 arbeidsplaatsen in hogere functiegroepen schrappen. Deze maatregel is de laatste fase van het langdurige reorganisatieproces dat de warenhuisketen in 1993 weer rendabel moet maken.

Als de totale reorganisatie is afgerond, zullen ongeveer 3.500 functies bij Vroom & Dreesmann zijn geschrapt. Maar de reorganisatie gaat nauwelijks gepaard met gedwongen ontslagen, dat gebeurde tot nu toe slechts in 12 gevallen. De meeste betrokkenen worden herplaatst. En ook verdwijnen veel betrokkenen in de ziektewet of in de WAO. Uit interne verslagen blijkt dat het aantal langdurig zieke werknemers of werknemers die vallen onder de WAO is opgelopen tot 549.

V & D-woordvoerder Lempers zegt dat het nog 11 à 12 maanden zal duren voordat de nu aangekondigde reorganisatie van het hogere kader invloed heeft op het bedrijfsresultaat. Eerst zullen ondernemingsraden en bonden zich buigen over het plan. Daarna krijgen de werknemers 3 maanden de kans om een nieuwe functie binnen V & D of in de moeder-organisatie Vendex te krijgen. Dan volgt eventueel een ontslagpprocedure van ruim zes maanden.

Afgelopen maanden zette Vroom & Dreesmann het mes in de staf. Alle 18 regio-directeuren verloren hun functie. Deze laag is uit de organisatie gehaald. Bovendien zijn 22 van de 58 directeuren die leiding geven aan een vestiging van Vroom & Dreesmann, van hun functie ontheven. De bedrijfsleiders waren bang dat zij ontslag zouden krijgen.

De reorganisatie is begonnen op de werkvloer. Daar zijn nu, volgens Lempers, 3.060 mensen van hun functie ontheven. In totaal werkten bij Vroom & Dreesmann volgens het interne sociale jaarverslag eind vorig jaar 17.280 mensen. Nu spreekt het concern over “meer dan 16.000 medewerkers”. Lempers verklaart het verschil uit de grote hoeveelheid langdurig zieken bij Vroom & Dreesmann en niet uit het natuurlijk verloop.

Volgens de groepsondernemingsraad duurt het saneringsproces langer dan verwacht. In de eerste maanden van dit jaar bleek V & D nog steeds verliesgevend, hoewel de reorganisatie aan de basis al achter de rug is. In juni werd V & D-directeur J.N. Kessels vervangen door de van het postorderbedrijf Wehkamp afkomstige drs. P.E. Hamming. V & D ontkent echter dat de nu aangekondigde sanering het werk is van Hamming. Deze reorganisatie is al onder Kessels ingezet.

De bedoeling is dat de warenhuisketen, die vorig jaar nog 70 miljoen gulden verlies leed, in 1993 weer winst gaan maken. V & D wil 45 miljoen gulden besparen op personeelskosten. Ruim 65 miljoen gulden moet komen uit andere posten.