Rode Ster "thuis' te sterk voor Ieren: 4-0

ROTTERDAM, 18 SEPT. Rode Ster Belgrado behaalde gisteravond in de eerste ronde van het Europa Cuptoernooi voor landskampioenen een ruime overwinning (4-0) op het nietige Portadown uit Noord-Ierland. De voetbalwedstrijd werd wegens de politieke situatie in Joegoslavië in het Hongaarse Szeged gespeeld. Rode Ster, houder van de Europa Cup voor landskampioenen, kwam pas in de tweede helft tot een ruime score, toen middenvelder Mihajlovic twee keer de roos trof. In vergelijking met de Europa Cupfinale in mei van dit jaar tegen Olympique Marseille misten de Joegoslaven zes spelers.

Het debuut in het Europese bekertoernooi voor landskampioenen is FC Kaiserslautern meegevallen. De Duitse club sloot gisteren de zware voetbal-avond tegen de Bulgaarse ploeg Etar Tarnovo af met een geruststellende overwinning van 2-0. FC Kaiserslautern had het knap moeilijk tegen het stug verdedigende Etar Tarnovo. Pas kort voor rust vond het een gat in de defensie. Met behulp van de Portugese arbiter Azevedo, die de bal op stip legde nadat verdediger Getow de bal uit een hoekschop ongelukkig op zijn arm kreeg. Funkel zette de thuisclub op 1-0. Ook na rust drong Kaiserslautern aan, maar het duurde tot de 73ste minuut voor de bevrijdende tweede treffer viel. Opnieuw moest de 33-jarige Funkel zich daarvoor in het strafschopgebied van de tegenstander melden: 2-0. De Duitse titelhouder, die negen vaste krachten miste, was tevreden met het resultaat. Verdedigend kwam de ploeg nauwelijks in de problemen.

Net als Rode Ster speelde ook Hajduk Split buiten Joegoslavië. Voor het Europese toernooi voor bekerwinnaars trof het Tottenham Hotspur in het Oostenrijkse Linz. Hajduk, gesteund door 3.000 meegereisde Kroatische supporters, won met 1-0 door een treffer van Novakovic.

In het toernooi om de UEFA-Cup verspeelde Hamburger SV in de eerste wedstrijd de steun van de 5.000 fans, die de moeite hadden genomen naar het Volkspark Stadion te komen. Tegen de Poolse vertegenwoordiger Gornik Zabrze kwam HSV niet verder dan 1-1. De Duitsers kwamen na de rust zelfs op achterstand, toen Jegor de bal uit een vrije trap in het doel deponeerde. Invaller Eckel maakte een kwartier later gelijk.

AA Gent verkeek zich thuis op Lausanne, met de voormalige Ajacied Frank Verlaat en de oud-PSV'er Erik van de Boogaard. De Zwisters sloegen in Vlaanderen onverwachts toe (0-1). Dominique Cina was kort voor rust matchwinner. Er waren 17.000 toeschouwers in het Otten Stadion.