PSV: Wellicht toch betalen voor politie

ROTTERDAM, 18 SEPT. Manager Kees Ploegsma van landskampioen PSV heeft in Istanbul, waar zijn club verblijft voor de Europa-Cupwedstrijd tegen Besiktas, de mogelijkheid geopperd dat voetbalclubs gaan betalen voor de inzet van politie bij wedstrijden. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten sprak van een “uit die hoek verrassend nieuw geluid, waaruit blijkt dat de voetbalwereld zich meer rekenschap geeft van de problematiek.”

De KNVB echter liet weten bij het principiële standpunt te blijven dat politie-inzet een zaak is van openbare orde en voor rekening van de overheid komt.

Ploegsma zei slechts twee mogelijkheden te zien om op dit moment een normaal verloop van de Nederlandse competitie te waarborgen. “Of de club betaalt voor de inzet van politie, of je laat geen supporters meer toe van de bezoekende vereniging. In Engeland moeten de clubs per wedstrijd 30.000 gulden afdragen voor de ordemaatregelen die de politie treft. In Duitsland dient er geld op tafel te komen indien de politie van mening is dat er meer mensen nodig zijn dan een bepaald vastgesteld aantal. Persoonlijk ben ik er voorstander van alleen eigen supporters toe te laten. Wat heb je aan aanhangers van de tegenpartij als je zeker weet dat ten minste evenveel mensen om die reden wegblijven.”

Een aantal clubs in de eredivisie heeft een grote achterstand in gespeelde wedstrijden. Voor een deel omdat problemen rondom inzet van politie burgemeesters er toe bracht duels op de vastgestelde datum te verbieden. PSV heeft, evenals Ajax, drie wedstrijden minder gespeeld dan koploper Vitesse en zelfs vier minder dan De Graafschap dat al acht ontmoetingen heeft afgewerkt. Dat verschil wordt voor de Eindhovense club na dit weekeinde nog groter omdat de ontmoeting tegen VVV op last van de burgemeester van Venlo niet gespeeld kan worden. “Italië heeft problemen met toeschouwers, Duitsland, Engeland en België ook, maar de competitie gaat door. PSV speelt tachtig jaar competitie-voetbal maar wanneer en vlak bij ons stadion een beurs is moet het voetbal er voor wijken. Dat is toch belachelijk.”