Nicaragua trekt proces in tegen Verenigde Staten

MANAGUA, 18 SEPT. Nicaragua heeft de procedure ingetrokken die het vroegere Sandinistische bewind in 1984 bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag had aangespannen tegen de Verenigde Staten wegens de Amerikaanse steun aan de Contra's.

Dat heeft de Nicaraguaanse minister van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt. De linkse Sandinisten beschuldigden de regering-Reagan van het het trainen, bewapenen en financieren van Contra-rebellen en van het leggen van mijnen in Nicaraguaanse havens. Het Hof besliste in 1986 dat Nicaragua in zijn recht stond en een vergoeding moest ontvangen (17 miljard gulden volgens ramingen van de Sandinisten). De VS legden de uitspraak echter naast zich neer. Volgens Washington was het Hof niet bevoegd in deze zaak een uitspraak te doen. (Reuter)