"Mexico martelt op grote schaal'

LONDEN, 18 SEPT. In Mexico maken leger en politie zich schuldig aan martelingen op grote schaal. Iedereen die wordt opgepakt, kan er slachtoffer van worden. Dit constateert Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport over martelen in Mexico.

Amnesty, de internationale organisatie die toeziet op de naleving van de rechten van de mens, zegt de afgelopen twee jaar honderden berichten over martelingen te hebben ontvangen. De organisatie gelooft dat het werkelijke aantal gevallen van folterpraktijken veel hoger ligt. In veel gevallen zouden de slachtoffers zijn overleden. De meest voorkomende martelpraktijken zijn afranselen, elektrische schokken, schijnexecuties, het bijna verstikken in water of in plastic zakken en het toedienen van heet chilipoeder vermengd met koolzuurhoudend mineraalwater in de neusgaten.

“Ondanks de omvang van het probleem doen de Mexicaanse autoriteiten er weinig aan om de marteligen en de mishandelingen te stoppen”, aldus Amnesty. Klachten worden zelden onderzocht door justitie en folteraars worden bijna nooit vervolgd. Amnesty schrijft in het rapport grote twijfel te hebben aan de politieke wil van de Mexicaanse regering om de publiekelijk getoonde bereidheid zich tegen het martelen te keren, in daden om te zetten.

Slachtoffers van de folterpraktijken zijn van diverse pluimage, variërend van mensen die zijn gedetineerd om politieke redenen tot "gewone' misdadigers. “Zelfs kinderen worden aan wrede martelingen onderworpen, zo blijkt uit de vele gevallen die aan Amnesty worden gerapporteerd.”

Amnesty International roept de Mexicaanse autoriteiten op “onmiddellijke en effectieve maatregelen” te nemen om een einde te maken aan wat Amnesty noemt “het voortdurende patroon van schending van de rechten van de mens”. (AP, Reuter)