Kaifu dient beurswet in om financiële schandalen te voorkomen

TOKIO, 18 SEPT. De Japanse premier, Toshiki Kaifu, heeft vandaag een wetsvoorstel gestuurd naar het Japanse parlement, dat moet voorkomen dat nieuwe schandalen de financiële wereld van Japan teisteren en het vertrouwen van kleine beleggers schaden.

Het wetsvoorstel, een verwaterde versie van een eerder voorstel, heeft de steun van de liberaal-democratische regeringspartij en is door Japanse kabinet goedgekeurd.

Banken en effectenhuizen die klanten vergoedingen geven voor beursverliezen zijn straks strafbaar. De maximale straf zal 1 jaar gevangenisstraf of omgerekend bijna 15.000 gulden bedragen. Volgens critici een belachelijk lage straf. Dergelijke compensatiebetalingen zijn tegenwoordig niet onwettig, tenzij ze van tevoren zijn toegezegd.

De critici wijzen erop dat het nu ingediende wetsvoorstel een verzwakte versie is van een eerder voorstel, dat alle compensatiebetalingen illegaal wilde maken. In het nieuwe wetsvoorstel zijn vergoedingen alleen strafbaar als klanten er om vragen.

De beurs van Tokio heeft aangekondigd dat handelaren die de beursregels overtreden een verdubbeling van de boete tegemoet kunnen zien tot bijna 1,5 miljoen gullden.

Minister van financiën Ryutaro Hashimoto zei dat het “buitengewoon schandalig was dat compensatiebetalingen bij wet moesten worden verboden. In het buitenland zijn dergelijke vergoedingen ondenkbaar”, aldus de bewindsman.

De vergoedingen voor beursverliezen door vrijwel alle Japanse effectenhuizen heeft tot grote opschudding geleid in Japan. Liefst 600 klanten, waaronder grote Japanse concerns als Toyota en Matsushita, kregen de afgelopen jaren voor in totaal 2,5 miljard gulden aan vergoeding uitgekeerd. Wat vooral stak was dat kleine spaarders geen enkele vergoeding kregen. Volgens het ministerie van financiën is in sommige gevallen zelfs compensatie gegeven, terwijl er helemaal geen beursverlies was geleden.

Bovendien bleek dat Nomura, 's werelds grootste effectenhuis, zaken deed met Japans op een na grootste misdaadsyndicaat. Het ministerie van financiën beschuldigde Nomura van koersopdrijving ten gunste van het syndicaat, wat door Nomura steeds is ontkend.

Japans vier grootste effectenhuizen hebben de Amerikaanse beurscommissie nieuwe gegevens verstrekt over hun beurstransacties. De commissie is een eigen onderzoek begonnen naar onwettige handelingen in de VS door Japanse effectenhuizen. (UPI)