Foto: Hangend uit de ramen van de Kamergebouwen ...

Foto: Hangend uit de ramen van de Kamergebouwen bekeken familieleden van parlementariërs gisteren nieuwsgierig de aankomst van koningin Beatrix op het Binnenhof, het sluitstuk van de korte tocht met de gouden koets door Den Haag die was begonnen bij paleis Noordeinde.

Gesecondeerd door haar zonen Constantijn en Willem Alexander maakte zij de gang naar de Ridderzaal voor het voorlezen van de troonrede.

De koningin had volgens de Rijksvoorlichtingsdienst voor deze gelegenheid een “japon van zwart velours kant” aangetrokken, “op een ondergrond van gele crême marocain met bijpassende hoed”. Zij droeg het groot-kruis van de orde van de Nederlandse Leeuw. Kroonprins Willen Alexander was gestoken in het “groot-tenue van een officier met de rang van luitenant ter zee tweede klasse oudste categorie van speciale diensten van de Koninklijke Marine-reserve”. Ook hij droeg het groot-kruis van de orde van de Nederlandse Leeuw alsmede de inhuldigingsmedaille 1980.

Vrijwel tegelijkertijd arriveerde bij het standbeeld van de Dokwerker in Amsterdam een alternatieve gouden koets met personificaties van de koningin en prins Claus, uit protest tegen de voorgenomen ingrepen van het kabinet in Ziektewet en WAO. Ook in Assen werd - in vakbondstenue - gedemonstreerd tegen de maatregelen, die vice-premier en minister van financiën Kok gisteren na het vertrek van de koningin uit de Ridderzaal officieel aanbood aan de Tweede Kamer in het bekende koffertje.

Foto's Vincent Mentzel en Maurice Boyer (NRC Handelsblad), Roel Rozenburg en Sake Elzinga