Dumas: Frankrijk beschermt zijn boeren tegen O-Europa

PARIJS, 18 SEPT. De Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, heeft de Franse boeren beloofd voor hun belangen op te komen bij de onderhandelingen met Oosteuropese landen over vleesimport in de Europese Gemeenschap.

Dumas zei dit gisteren tegen de leider van de Franse nationale boerenorganisatie, Raymond Lacombe. Verdragen tussen de EG en Polen, Tsjecho-Slowakije en Hongarije kunnen alleen worden gesloten als de belangen van Franse boeren zijn beschermd, aldus Dumas.

Eerder protesteerden Groot-Brittannië en Duitsland uit naam van hun boeren tegen importen van vlees en graan uit Oost-Europa.

Frankrijk is halstarriger. De Fransen blokkeerden deze maand een handelsverdrag voor de invoer van Hongaars, Tsjechisch en Pools vlees, waarbij het ging om een importverhoging van een magere 500 ton rundvlees. De Franse regering bood in plaats daarvan aan geld te geven aan de Sovjet-Unie voor de aankoop van Oosteuropees rundvlees.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Andriessen zei eerder deze maand dat EG-lidstaten zich flexiber moeten opstellen met betrekking tot het verlenen van handelsconcessies aan Oost Europa. En de Franse EG-voorzitter, Jacques Delors, zei dat EG-regeringen “moed en wilskracht moeten tonen”.