Duitsland aan de leiding in vliegverkeer op O-Europa

HAMBURG, 18 SEPT. Oost-Europa zal in de komende twee decennia voor het internationale luchtverkeer steeds belangrijker worden en zeer hoge groeicijfers te zien geven.

Dat stelde de bestuursvoorzitter van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, Jürgen Weber, gisteren tijdens een bijeenkomst van de Duitse verkeersorganisatie DVWG in Hamburg.

Alleen al het luchtverkeer tussen West- en Oost-Europa zal zich volgens de huidige inzichten tot het jaar 2005 verdrievoudigen. Ook in Oost-Europa zelf zal volgens Weber het luchtverkeer steeds verder toenemen. Het aantal afgelegde passagierskilometers in Oost-Europa steeg van 2,8 miljard in 1969 tot 16,6 miljard in 1989 en zal in 2010 tot ongeveer 55 miljard passagierskilometers verder groeien.

Nu al is Lufthansa de toonaangevende luchtvaartmaatschappij in het luchtverkeer met Oost-Europa, aldus Weber. Met 130 vluchten per week voert de Duitse luchtvaartmaatschappij meer vluchten uit dan de twee andere grote luchtvaartmaatschappijen Austrian Airlines en Air France tesamen.

Deze ontwikkeling weerspiegelt zich in de betekenis van de Duitse luchthavens. Van alle directe verbindingen tussen Oost- en West-Europa wordt 25 procent uitgevoerd vanaf Duitse luchthavens. Alleen al de luchthaven Rhein-Main bij Frankfurt neemt tien procent van de directe verbindingen voor haar rekening.

De luchthavens van Londen, Parijs, Zürich en Wenen voeren ieder zeven procent van deze verbindingen uit. Een snel groeiende plaats neemt Berlijn in waar nu al zes procent van de directe vliegverbindingen in het Oost-West verkeer op uitkomt. (DPA)