Drie Nederlandse paarden positief bij dopingcontrole

ROTTERDAM, 18 SEPT. Routine-onderzoek naar het gebruik van ongeoorloofde middelen bij dravers heeft in drie gevallen geleid tot een positieve uitslag op een zelfde middel. Vandaag is bekend geworden dat ook de contra-expertise een positief resultaat heeft opgeleverd.

De betrokken trainers Hugo Langeweg, Ruud Pools en Kees Kamminga zullen zich binnenkort voor het Tuchtcollege van de Stichting Nederlandse draf- en rensport moeten verantwoorden.

Het gaat daarbij om een middel dat naar verluidt gebruikt wordt om nerveuze paarden tijdens de reis naar de baan te kalmeren. De trainers waren er vanuit gegaan dat het middel toegestaan was en beroepen zich op het advies van dierenartsen. Het aangetroffen middel, 2-(1-hydroxyethyl) promazine, wordt in officiële publicaties van de NDR expliciet genoemd als voorbeeld van kalmerende middelen, die niet toegestaan zijn.

De reglementen van de NDR staan het voorkomen van lichaamsvreemde stoffen bij het onderzoek naar ongeoorloofde middelen zelfs in minimale dosis niet toe, waarbij alleen een drempelwaarde is ingebouwd bij stoffen die ook in het lichaam geproduceerd kunnen worden of via normale voeding opgenomen. Uitschakeling van het paard in de betrokken koers is reglementair voorgeschreven. Tot de gevallen behoort Duncan Crown, gecontroleerd na zijn overwinning in de interland tegen België.