Cd-bedrijf naar beurs via DOCdata

ROTTERDAM, 18 SEPT. De gebroeders Van den Nieuwenhuyzen willen via het uitvindersfonds DOCdata hun vier fabrieken voor compact discs naar de Amsterdamse effectenbeurs brengen. De besprekingen tussen het in surséance van betaling verkerende DOCdata en Optical Data Storage Company (ODSG) in Tilburg zijn in een beslissend stadium terecht gekomen.

Dit heeft DOCdata gisteren bekend gemaakt. In ruil voor hun cd-activiteiten krijgen de gebroeders van den Nieuwenhuyzen negentig procent van de aandelen van het noodlijdende beursfonds DOCdata in handen. Gesproken wordt over een afstempeling van de aandelen van DOCdata van 10 naar 1 nominaal en plaatsing van aandelen bij ODSG. DOCdata zal over deze transactie tijdens de aandeelhoudersvergadering van 30 september nadere mededelingen doen.

Aan de aandeelhouders zal mogelijk worden voorgesteld, nieuwe aandelen bij ODSG te plaatsen. Daarbij wordt gedacht aan een uitgiftekoers van twee gulden per aandeel. ODSG is onderdeel van de Industrial Services Group in Den Bosch. Begemann-bestuurder Jeroen van den Nieuwenhuyzen, een broer van Joep van den Nieuwenhuyzen, is als directeur van ODSG betrokken bij het DOCdata reddingsplan.

Het tot voor kort aan de parallelmarkt genoteerde high-tech fonds werd bij handelaren en beleggers bekend om zijn niet te commercialiseren uitvindingen. Medio juli vroeg het bedrijf uit Venlo surséance van betaling aan en werd kort daarna uit de officiële handel genomen. De koers van het aandeel schoot vervolgens naar beneden. Op 19 juli noteerde DOCdata nog maar zes dubbeltjes. Begin april lag de koers nog op 13,80 gulden.

Vandaag noteerde het aandeel DOCdata op de Amsterdamse effectenbeurs aan het begin van de middag 4,50 gulden. Dat betekende een daling van 1,40 gulden ten opzichte van de slotkoers gisteren.