Beurs wacht duidelijkheid af over toekomst Kok, PvdA

ROTTERDAM, 18 SEPT. Handelaren, analisten en beleggers reageerden vanmorgen nauwelijks op de gisteren gepresenteerde Miljoenennota. Op de Amsterdamse effectenbeurs werd de rijksbegroting als een zogenoemd non-event beschouwd.

“Weinig schokkends, er zaten voor ons geen verrassingen in de nota. We gaan weer over tot de orde van de dag”, zei een handelaar. Aan het begin van de middag noteerde de CBS-stemmingsindex 0,1 punt hoger op 92,2 punten.

Op korte termijn verwachten analisten een afwachtende en voorzichtige houding van de beleggers. “De toekomst van minister Kok en zijn partij zullen door de meeste beleggers even worden afgewacht. Als er op dat vlak zekerheid bestaat, kan de activiteit langzaam weer opgeschroefd worden”, aldus een beursanalist. Hoewel de begroting geen verrassingen bevatte, zorgen de sombere economische prognoses van het kabinet voorlopig voor een voorzichtig beleggingsbeleid. Daarbij valt de keuze van de verschillende marktpartijen op defensieve fondsen die weinig last zullen hebben van economische teruggang. “Of ze kiezen voor fondsen die beschikken over een ruime kasstroom en een groot eigen vermogen, zoals de banken”, constateerde een handelaar vanmorgen. De aandacht gaat hierbij voornamelijk uit naar voedings- en uitgeversfondsen.

Ook de buitenlandse beurzen lieten de Nederlandse rijksbegroting langs zich heen gaan. “Dergelijke begrotingen zijn de laatste jaren zo technisch, mistig en onzeker dat er weinig op gelet wordt door de handelaren”, zei een handelaar vanmorgen.