Begroting spoort beleggers aan tot voorzichtigheid

AMSTERDAM, 18 SEPT. De sombere begroting 1992 spoort marktpartijen op de Amsterdamse effectenbeurs verder aan tot een voorzichtig beleggingsbeleid. Ook vandaag ging de aandacht voornamelijk uit naar defensieve sectoren als voeding en uitgevers en naar de financiële fondsen.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag marginaal hoger. De licht hogere dollar (van 1,95 naar circa 1,96 gulden) en hogere koersen in Londen waren de belangrijkste positieve factoren. De koersen in Amsterdam bewogen zich binnen een nauwe bandbreedte.

Koninklijke Olie zette vanmorgen de toon op de Nederlandse aandelenmarkt, die wederom voor een groot deel werd gedragen door buitenlandse beleggers. Koninklijke dat gisteren ook al gevraagd was en sloot op 153,10 gulden, was omstreeks het middaguur 1,60 gulden hoger. De aandelen Koninklijke gingen maandag ex-dividend.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren praktisch onveranderd sloot op 92,2 punten, was omstreeks het middaguur 0,1 punt hoger. De aandelenvolumes op de Amsterdamse effectenbeurs nemen de laatste dagen toe. Gisteren veranderden aandelen ter waarde van 244 miljoen gulden van eigenaar, tegen 180 miljoen afgelopen maandag. Handelaren beklemtoonden echter dat deze volumes nog altijd laag zijn.

“Amsterdam volgt vandaag de internationale markten bij gebrek aan andere factoren. De dollar is marginaal lager, er staat geen bedrijfsnieuws op de agenda en de gisteren gepresenteerde begroting bevatte geen verrassingen”, zei een handelaar bij Credit Suisse First Boston.

Hoewel de begroting geen verrassingen bevatte, spoort de sombere economische prognose van het kabinet marktpartijen verder aan tot een voorzichtig beleggingsbeleid, waarbij de keuze valt op defensieve fondsen die weinig last zullen hebben van economische teruggang. “Of ze kiezen voor fondsen die beschikken over een ruime kasstroom en een groot eigen vermogen, zoals de banken”, constateerde een handelaar.

Eén van de fondsen die profiteren van die voorzichtige houding bij beleggers is Internationale Nederlanden Groep (ING). ING, dat gisteren zeventig cent optikte op 48,30 gulden, was omstreeks het middaguur twee dubbeltjes in koers gestegen. Handelaren zeiden dat de bank- en verzekeringsgroep mede profiteert van de stijgende overtuiging dat de aandelen zijn ondergewaardeerd. Analisten van Barclays de Zoete Wedd zijn bezig met een uitgebreide rapportage over ING. De verwachting is dat Barclays op grond daarvan zal komen met een koopadvies voor ING.

Een defensief fonds bij uitstek is Elsevier, waarvan de koers gisteren bij een zeer hoge omzet van 542.440 stuks (dubbeltelling) veertig cent opliep tot 90,70 gulden. Omstreeks het middaguur was van de koers een dubbeltje af, maar handelaren zeiden dat Elsevier mede blijft profiteren van een roadshow die de uitgever op het moment houdt in Groot-Brittannië.

De belangstelling van vooral Britse beleggers voor de doorgeplaatste certificaten van Nutricia hield aan. Het eveneens defensieve voedingsfonds meldde gisteren dat het het grootste deel van de ingekochte stukken van Campina Melkunie weer zijn doorgeplaatst. Nadat de koers gisteren al vijftig cent opliep tot 155 gulden bij een hoge omzet, steeg het aandeel vanmorgen nog eens twee kwartjes.

De grootste verliezer was DOCdata (slot gisteren: 5,90 gulden), waarvan de koers om 12.00 uur 1,40 was gedaald. Het Financieele Dagblad meldde vanmorgen dat Joep van den Nieuwenhuyzen via dochteronderneming ODSC een belang van meer dan negentig procent in DOCdata wil nemen. DOCdata wil vervolgens een onbekend aantal nieuwe aandelen uitgeven tegen een uitgiftekoers van twee gulden, ver onder de huidige koers.

NEW YORK New York sloot gisteren de sessie af met een klein verlies. Beleggers stelden zich op aan de zijlijn, in afwachting van mogelijk teleurstellende bedrijfsresultaten. De afwezigheid van belangrijk economisch- en bedrijfsnieuws drukte evenees de handelsactiviteit. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 2,02 punten lager op 3.013,19.

LONDEN De beurs in Londen won in de loop van morgen verder aan kracht, gesteund door een hogere koersen van futures op de index. Toch bleven veel marktpartijen nog aan de zijlijn, afgeschrikt door aanhoudend politieke onzekerheid en twijfels over de mate van economisch herstel. Het FT-100-koersgemidde, dat gisteren sloot op 2.594,4, was omstreeks het middaguur 8,7 punt hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelen openden gemiddeld hoger, vooral gesteund door vraag naar enkele chemiefondsen, maar moesten lager weer enigszins terug. De vraag concentreerde zich vooral op Bayer, dat profiteerde van een gunstige winstverwachting. Bayer kocht daarnaast ook eigen aandelen in voor een recentelijk aangekondigd aandelenplan voor werkenemers. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot gisteren: 1.634,55) was ruim vijf punten lager.

TOKIO Na vier achtereenvolgende dagen van winst sloot Tokio lager als gevolg van winstnemingen. De koersdaling viel mee doordat (buitenlandse) koopjesjagers op lagere niveau's al snel in de markt stapten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 125,83 punten lager op 23.317,78.