Akkoord Philips en FilmNet over televisie

ROTTERDAM, 18 SEPT. De exploitant van abonnee-tv FilmNet heeft zich in een principe-akkoord met Philips bereid verklaard zijn uitzendingen te verzorgen in de nieuwe televisiestandaard D2Mac. Dat betekent een belangrijk succes voor Philips; met het akkoord wordt voorkomen dat dit najaar geavanceerde televisies in de winkel verschijnen die niet tot hun recht komen omdat er geen geschikte programma's voor zijn.

De onderhandelingen tussen Philips en Esselte, de Zweedse moeder van FilmNet,zijn nog niet helemaal afgerond. Het is de bedoeling dat FilmNet met ingang van januari films gaat uitzenden in het nieuwe breedbeeldformaat. FilmNet zal ook blijven uitzenden in de huidige televisie-technologie, het zogenoemde Pal-formaat.

In ruil voor de investering van FilmNet in de door Philips en het Franse Thomson ontwikkelde televisie-technologie, zal Philips zijn tv's uitrusten met zogenoemde decoders voor de ontvangst van abonnee-televisie, aldus een woordvoerder van Esselte-FilmNet.

De overeenkomst is het eerste succes voor TV Eurocript, een gezamenlijke onderneming van Philips, Thomson en de Finse elektronicafabrikant Nokia. Eurocrypt heeft tot doel een technische standaard te ontwikkelen voor de manier waarop abonnees toegang krijgen tot uitzendingen in D2Mac waarvoor moet worden betaald.

De nieuwe breedbeeldtelevisie is de voorloper van volwaardige High Definition Television, HDTV, die vanaf 1994 beschikbaar komt. Philips en Thomson hebben met hulp van de Europese Gemeenschap een Europese variant van HDTV ontwikkeld, HD-Mac.