Zweten in Zweden

Een warme dag in Stockholm. In de tourist trap van Gamla Stan, het oude stadsdeel, schuifelen dagjesmensen en busladingen Japanners zwaarbewapend met foto-apparatuur achter elkaar aan om de oude gevels en smalle steegjes te bewonderen.

Dit is Stockholm voor boeren en buitenlui. Maar voor het echte Stockholm moet de bezoeker het centrum uit, naar het typisch Zweedse parkspektakel van Friskis & Svettis. Van ver is de muziek al te horen: een ritmische dreun, met af en toe de snerpende klank van een gitaar. Een hoek van het Ralambshof Park is in beslag genomen door Friskis & Svettis, vrij vertaald "Gezond Zweten'. In de zomermaanden geeft deze ideële organisatie openlucht-aerobiclessen in de parken van Stockholm. De ene keer op bluesmuziek, de andere dag op hip-hopklanken, reggae of oorverdovende hardrock. De gratis "jympas' zijn razend populair. Vandaag is het onmiskenbaar de dag van de "hardrock'. De mensen die her en der in het park zitten te praten, te lezen, of te zonnen worden overspoeld met de jankende gitaarklanken van ZZ Top, Iron Maiden en Status Quo.

Onder leiding van David Sundgren werken zo'n duizend mensen zich in het zweet. In cirkels staan ze om hem heen, jong en oud, getraind en ongetraind, in slobberende sportbroekjes en in professionele aerobic outfits. Als David zijn rechterarm opsteekt, gaan duizend armen de lucht in. Op zijn teken gaat de massa door de knieën, op de rug, met beide benen de lucht in. Voor de toeschouwer op afstand moet het een wonderlijk gezicht zijn, tweeduizend benen die tegelijk door de lucht maaien op de maat van ACDC. Net als bij elke aerobic-les overal ter wereld, eindigt ook deze buitenles met een cooldown. Na een rondje uitlopen en wat rekoefeningen moet iedereen van David gaan liggen, de ogen sluiten en diep ademhalen. Terwijl op de achtergrond langzaam de klanken van Stairway to Heaven wegsterven, krijgen de vogels hun park weer terug.

    • Jasper Enklaar