Zweedse conservatief Carl Bildt aangewezen als formateur

STOCKHOLM, 17 SEPT. De Zweedse parlementsvoorzitter heeft de leider van de Conservatieve partij, Carl Bildt, vandaag gevraagd om een nieuwe regering te vormen na de zware nederlaag van de regerende Sociaal-democraten van demissionair premier Ingvar Carlsson in de zondag gehouden algemene verkiezingen.

“Ik heb Carl Bildt de missie gegeven te proberen een regering te vormen met de breedst mogelijke steun in het parlement”, zei parlementsvoorzitter Thage Peterson na een gesprek van een half uur met Bildt. “Mijn taak is (..) een twee-, drie- of vierpartijen kabinet te vormen onder mijn leiding en bestaand uit niet-socialistische partijen”, zei Bildt. Hij moet over een week verslag uitbrengen.

De verkiezingen hebben, zoals verwacht, een rechtse meerderheid in het parlement opgeleverd. Bildts probleem is echter dat de vier-partijen tellende centrum-rechtse coalitie waarvan zijn partij de grootste is, geen meerderheid heeft. Daarvoor heeft zij de steun nodig van de onverwacht sterke, populistische Nieuwe Democraten van de excentrieke zakenman graaf Ian Wachtmeister, die weer door een deel van de coalitie onacceptabel wordt geacht. “De wind van verandering (..) is helaas zo sterk gebleken dat ze door onze partij heen is geblazen naar één verder ter rechterzijde”, zei Bildt gisteren.

Carlsson op zijn beurt stelde dat Zweden hierdoor koerste naar een periode van politieke confrontatie in plaats van verzoening. “Het wordt chaos. Het Zweedse volk en de loontrekkers zullen hiervoor moeten betalen”, voorspelde hij. (Reuter, AP)