VS schorten alle hulp aan Zaïre op

WASHINGTON, 17 SEPT. De Verenigde Staten hebben alle hulp aan Zaïre opgeschort wegens de aanhoudende schending van de rechten van de mens en wegens de chaotische economische situatie in dit Afrikaanse land.

De Amerikaanse beslissing betekent voor Zaïre een verlies van 13 miljoen dollar per jaar. In de Zaïrese hoofdstad Kinshasa is gisteren de omstreden nationale conferentie over politieke hervormingen opnieuw hervat en vrijwel direct weer opgeschort. Nadat de voorzitter van de conferentie een vertegenwoordiger van de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang gisteren de toegang tot de bijeenkomst had geweigerd, bestormden delegatieleden van de oppositie het podium en verscheurden het officiële rapport over de accreditatie. Ordetroepen intervenieerden en begeleidden de voorzitter uit de conferentiezaal. (Reuter)