Stekelenburg noemt steun "opvallend'

DEN HAAG, 17 SEPT. “Vijfentwintigduizend op de Coolsingel”, roept een secretaresse van de MHP door het kamertje. “Hebben ze gezegd dat Feyenoord kampioen is geworden?”

Het is rustig, zelfs wat jolig in het actiecentrum van de drie vakcentrales in Nieuwspoort. Behalve de drie voorzitters J. Stekelenburg (FNV), H. Hofstede (CNV) en G. van Dalen (MHP), zwermt een tiental medewerkers van de centrales rond de telefoons, de kranten en de laatste berichten uit den lande.

Stekelenburg is altijd “wat gespannen” op dit soort dagen. “Ik heb diepe bewondering voor wat er gebeurt. De deelname is zeer behoorlijk.” Stekelenburg vindt het “zeer opvallend” dat 48 procent van de bevolking de actie steunt.” Dat bleek uit een Nipo-enquête waarvan de uitkomsten gisteren door de NCRV werden bekendgemaakt.

Volgens Stekelenburg is de actie een steun in de rug voor de besprekingen die de centrales binnenkort zullen voeren met de Kamerfracties. MHP-voorzitter G. van Dalen roemde vanmorgen vooral de samenwerking tussen de drie vakcentrales. Voor Stekelenburg is die nooit een probleem geweest, ondanks de steviger actietraditie binnen de FNV.

In Den Haag bleef het relatief rustig. Er waren vandaag werkonderbrekingen van twee uur bij verschillende verpleeghuizen en een aantal ziekenhuizen. Ook op het Provinciehuis en het stadhuis legden ambtenaren voor een korte periode het werk neer.

Omstreeks het middaguur kwamen ambtenaren bij elkaar in het Danstheater. Het middelbare en hogere politiepersoneel ondersteunen de actie, zo meldt het MHP, maar er werden “geen concessies aan de veiligheid” in Den Haag gedaan. Vanmorgen was alleen bij Laurens tabaksindustrie een 24-uursstaking. Het openbaar vervoer in Den Haag functioneerde normaal, behalve tussen twaalf en twee uur.

    • Rob Schoof