Spanning in kantine te snijden

LEERDAM, 17 SEPT. De kantine van de NV Vereenigde Glasfabriek in Leerdam is helemaal ingesteld op gezellig samen kijken en luisteren naar de troonrede. Op een bouwsteiger met zwenkwielen is een groot televisiescherm gemonteerd. Vlaggen en posters van de vakbonden domineren de wanden en op de tafeltjes ligt het klassieke assortiment buttons, pamfletten en ballpennen voor het grijpen. Maar als in de middagpauze de eerste werknemers binnenlopen, is de spanning te snijden.

De glasfabriek is een van de vele bedrijven waar vandaag actie werd gevoerd uit protest tegen ingrepen in WAO en Ziektewet.

De afspraken tussen de ledengroepen van CNV en FNV bij dit bedrijf leken afgerond: tot Prinsjesdag zou er geen actie worden gevoerd, maar daarna was geen enkel protest uitgesloten. Dat leidde aanvankelijk tot de afspraak dat het personeel van de glasfabriek vandaag een zondagsdienst zou draaien met een minimale bezetting.

Stopzetting van het arbeidsproces zou in deze branche leiden tot ernstige bedrijfsschade. Maar de overgrote meerderheid van de 850 werknemers zou zich in dit plan in ieder geval kunnen scharen onder de demonstranten op de Rotterdamse Coolsingel.

In die opzet was het personeel van de hoofdvestiging van de Vereenigde Glasfabriek in Schiedam voorgegaan, in overleg met de directie. Leerdam zou volgen en ook hier wilde de directie “wel meewerken” aan de opzet.

Volgens het CNV wijzigde in Leerdam de FNV echter op het laatste moment de strategie. De voorkeur ging alsnog uit naar staken. Het CNV nam die nieuwe benadering niet over en dat verscheurde de eensgezindheid van het personeel.

Iets meer dan vijftig procent van de werknemers van de Verenigde Glasfabriek in Leerdam is georganiseerd, CNV en FNV zijn in de fabriek evenredig aanwezig. “Wij wilden bij de verdergaande plannen van de FNV in ieder geval eerst uitzoeken hoeveel mensen er tot staken bereid zouden zijn”, zegt G. J. den Besten, districtsbestuurder van de Industrie en Voedingsbond CNV.

“Uiteindelijk zijn er nu maar 50 stakers vertrokken naar Rotterdam. En hier is sprake van een rottige sfeer. Dat is vervelend, want de mensen van de verschillende bonden moeten straks toch samen verder.