Sint Petersburg wil voedselhulp EG

BRUSSEL, 17 SEPT. De Europese Commissie is opnieuw vanuit de Sovjet-Unie benaderd met een verzoek om voedselhulp. Dit keer gaat het om een brief van de burgemeester van Sint Petersburg, Aleksandr Sobtsjak, die de EG voor de komende winter 20.000 ton boter, 15.000 melkpoeder en 50.000 ton vlees vraagt, zo deelde een Commissie-woordvoerder gisteren mee.

Hetzelfde thema komt aan de orde tijdens het bezoek morgen van de Britse premier John Major aan Nederland. Major - die voorzitter is van de G-7, de groep van de zeven belangrijkste industrielanden - praat met premier Ruud Lubbers onder meer over hulp aan de Sovjet-Unie. Nederland bekleedt tot 1 januari het voorzitterschap van de Europese Gemeenschap.

De hoeveelheden die burgemeester Sobtsjak aan de EG vraagt vallen in het niet in vergelijking met het hulpverzoek dat vorige week bij de Europese Commissie binnenkwam. Interim-premier van de Sovjet-Unie, Ivan Silajev, en Sovjet-president Michail Gorbatsjov vroegen, elk in een aparte brief die was gericht aan Commissie-voorzitter Jacques Delors, om 5,5 miljoen ton graan, 800.000 ton vlees, 900.000 ton suiker, 350.000 ton boter.

Verder stond op hun identieke boodschappenlijstjes bij elkaar nog eens honderdduizenden tonnen plantaardig vet, meel, tabak, babyvoedsel en mout. Al met al vertegenwoordigen de gevraagde goederen een waarde van vijf tot zes miljard ecu (bijna 12 tot 14 miljard gulden). Volgens een woordvoerder is de EG echter niet bereid alleen voor de kosten op te draaien. Die zouden moeten worden gedeeld met landen uit de G-7: de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada.

Wellicht zal enige duidelijkheid over de gevraagde voedselhulp worden verschaft door een delegatie die morgen en donderdag in Brussel op bezoek komt. Delegatieleider is Joeri Loezjkov, die behoort tot de centrale commissie die onder leiding van premier Silajev economisch orde op zaken probeert te stellen.

Eind vorig jaar beloofde de EG Moskou al voor een kleine twee miljard gulden aan voedselhulp en kredietgaranties voor voedselhulp om de winter door te komen. Maar van de 100.000 ton rechtstreekse voedselhulp is tot nu toe heel weinig afgeleverd omdat de EG de distributie via particuliere organisaties wil laten lopen en garanties eist van Moskou dat de hulp terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben, en dus niet op de zwarte markt belandt. (ANP)