Partijen chemisch afval uit Polen illegaal naar Nederland vervoerd

DEN HAAG, 17 SEPT. Bij controles van de douane en de inspectie milieuhygiëne van het ministerie van Volkshuisvesting en Milieuhygiëne zijn het afgelopen half jaar tussen tien en vijftien transporten aangehouden met chemisch afval dat illegaal uit Polen werd ingevoerd. Dat heeft het ministerie van VROM gisteren meegedeeld.

Aanleiding tot de controles waren berichten van de douane over een opvallende toename van transporten uit Oost-Europa. Bij controle bleek dat Nederlandse transporteurs van Poolse chemische bedrijven onder meer vliegas, lood- en koperafval ophaalden zonder aan de daarvoor benodigde vergunningen te voldoen.

Verborgen onder ander schroot vonden medewerkers van milieuhygiëne vaten chemisch afval. Na aan de grens alsnog de vereiste formulieren te hebben ingevuld konden de betrapte transporteurs hun tocht voortzetten.

Ook transporten uit de vroegere DDR zijn onderschept. Bij deze transporten ging het om accu's. Afvalmakelaars stuitten in Oostduitsland op voorraden nieuwe accu's waar de Oostduitsers zelf geen afzetmarkt voor konden vinden. De accu's werden door de Nederlandse handelaren als schroot opgekocht. Ook tegen deze bedrijven is geen proces verbaal opgemaakt. Alle betrokken bedrijven zullen gecontroleerd worden op naleving van de aan de grens opgemaakte vergunningen, aldus een woordvoerder van het ministerie, die spreekt van een duidelijk verbeterde samenwerking met de douane. Van de acties is, blijkens een grootscheepse controle, afgelopen vrijdag, ook een aantoonbare preventieve werking uitgegaan, zegt het ministerie. Alle vrachtwagens beschikten over de juiste papieren en konden hun weg vervolgen.

In de haven van Rotterdam ligt nog steeds een lading van bijna 5.000 ton zinkafval, van een inmiddels failliet zinkbedrijf in Duitsland. Het spul was bedoeld voor Polen en de Sovjetunie.