Organisatie licht fiscus op met fictieve containers

ROTTERDAM, 17 SEPT. De Nederlandse fiscus is voor ongeveer 11 miljoen gulden benadeeld door fraude van bedrijven.

De Rotterdamse politie heeft een organisatie opgerold, die BTW-fraude pleegde bij het verhandelen van containers die alleen op papier bestonden. Door de containers zogenaamd naar het buitenland te vervoeren kon in Nederland "betaalde' BTW worden teruggevorderd. Bij de fraude waren in totaal elf Nederlandse en vijf buitenlandse bedrijven betrokken, deels bestaande en deels fictieve bedrijven die speciaal voor de fraude waren opgericht. Twee Nederlandse bedrijven werden met gestolen identiteitspapieren opgericht om fraude te kunnen plegen. De bedrijven in België, Engeland, Portugal en de Verenigde Staten waren eigendom van de verdachten. Zeventien personen werden aangehouden. In afwachting van de rechtzitting zijn zij inmiddels weer vrijgelaten.