Oproep van vakbonden tot acties krijgt landelijk gehoor

ROTTERDAM, 17 SEPT. In stads- en streekvervoer, de havens van Rotterdam, Amsterdam en Vlissingen, de industrie in Amsterdam en de Rijnmond en in tientallen bedrijven buiten de Randstad is vanochtend gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden om het werk neer te leggen uit protest tegen de voorgenomen ingrepen in WAO en Ziektewet. In de meeste gevallen werd het werk voor enkele uren onderbroken, bij een veertigtal bedrijven in het hele land werd de hele dag gestaakt. Omstreeks de middag werden op zeker twintig plaatsen in het land manifestaties gehouden onder het motto "Stem af op de Troonrede'.

De industriebond FNV heeft in het Rijnmondgebied tweeduizend werknemers als staker geregistreerd. Enkele duizenden betogers trokken tussen de middag naar de Rotterdamse Coolsingel en de Dam in Amsterdam. Fokker en de Hoogovens zagen in de loop van de ochtend al ruim vierduizend mensen naar de hoofdstad vertrekken.

Ook gemeente-ambtenaren, politiepersoneel, onderwijzers, werknemers in de zorgsector, medewerkers van PTT Post en Telecom en personeel uit de bouw-, voedings- en dienstensector deden mee aan de manifestaties. Veelal ging het om werkonderbrekingen van een paar uur. Volgens de vakcentrales werd bij driekwart van alle bedrijven en instellingen door miljoenen mensen een of andere vorm van actie gevoerd. Het gemeentelijke vervoersbedrijf in Amsterdam was de gehele dag in staking. Ook in Utrecht werd "wegens tegenwerking van de directie' al vanaf vanochtend vroeg niet gereden. De streekvervoerbedrijven in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant staakten. Op zijn vroegst om twee uur vanmiddag zouden de chauffeurs weer aan het werk gaan. Bij andere vervoersbedrijven werd in de regel besloten de bussen tussen twaalf en twee aan de kant te houden.

Een oproep van de Vervoersbond FNV aan het personeel van de NS leek begin van de middag geen succes te hebben. De treinen reden normaal. Wel hielden de NS rekening met vertragingen. Hoewel veel forensen vanochtend kozen voor de auto was het op de wegen niet veel drukker. Er waren niet meer files dan normaal, wel waren ze langer: honderd kilometer.

De 3.400 Amsterdamse politie-agenten toonden vanochtend grote actiebereidheid. Tijdens het uitspreken van de Troonrede werd het werk onderbroken. Verkeersovertreders kregen geen bekeuring maar een gele kaart met de tekst: “Normaal kost deze overtreding u een forse boete. Deze keer laten wij het bij een waarschuwing, die we tevens richten aan het kabinet Lubbers-Kok”.