Leesplankje als proef terug in klas

AMSTERDAM, 17 SEPT. Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad heeft zich gisteravond uitgesproken voor een proef met het aloude Aap-Noot-Mies-leesplankje.

Bedoeling is dat in de Amsterdamse binnenstad een lokaal wordt vrijgemaakt waar een aantal gepensioneerde onderwijzers leerlingen die moeite hebben met lezen, met behulp van dit plankje bijspijkert. Het initiatief is van de oud-onderwijzers zelf, die geschokt zeggen te zijn over de slechte leesresultaten van met name allochtone leerlingen in het basisonderwijs. Woordvoerster T. Driesen vindt het vreemd dat waar vroeger alle kinderen in de eerste klas in december de eerste beginselen van het lezen onder de knie hadden, nu een groot aantal leerlingen daar veel langer over doet. De groep wil met het initiatief overigens het onderwijs “niet op de tenen staan”. Aan de scholen in de binnenstad zal eerst worden gevraagd naar hun mening over het plan.

Het initiatief van de gepensioneerden wordt in eerste instantie afgewezen door de Amsterdamse onderwijswereld, zegt wethouder J. Saris. Het zou de kinderen in verwarring brengen, omdat de oude methode niet aansluit op de tegenwoordig gehanteerde leeslessen. Daarom zou het contraproduktief werken.