Lech Walesa beklaagt zich bij Litouwen

WARSCHAU, 17 SEPT. President Walesa van Polen heeft zich in een brief aan zijn Litouwse ambtgenoot Landsbergis beklaagd over de behandeling van de Poolse minderheid in Litouwen. De brief werd Landsbergis gisteren overhandigd toen hij Warschau aandeed op weg naar New York.

Volgens Walesa “verslechtert” de positie van de Poolse minderheid in Litouwen sinds twee weken geleden de bestuursorganen in de districten waar de minderheid is geconcentreerd, door de Litouwse overheid werden ontbonden. De Poolse media hebben gewag gemaakt van een golf van anti-Poolse sentimenten in Litouwen. Die komen vooral voort uit de vermeende steun die de minderheid vorige maand heeft gegeven aan de daders van de staatsgreep in Moskou. Etnisch-Poolse functionarissen zijn ontslagen en het tonen van Poolse symbolen in het openbaar is verboden. De Poolse minister van buitenlandse zaken Skubiszewski zag gisteren af van een voorgenomen bezoek aan Litouwen.

Walesa schreef Landsbergis “bezorgd” te zijn over het lot van de minderheid en bevreesd te zijn dat er nieuwe administratieve grenzen zullen worden getrokken, als gevolg waarvan de 150.000 Polen zullen worden ondergebracht in districten met een Litouwse meerderheid.

Landsbergis zei gisteren dat Polen zijn kritiek baseert op “onbetrouwbare en eenzijdige” informatie over het gedrag van de Polen ten tijde van de staatsgreep.