JAM VAN PRUIMEN MET CALVADOS

't Is nog steeds pruimentijd. Ze liggen in de winkels te pronken met hun bonte velletjes: groene pruimen, gele pruimen, rode, paarse en blauwe pruimen. En dat is nog maar de buitenkant. De binnenkant bekent lang niet altijd dezelfde kleur. Kleurcontrast tussen schil en vruchtvlees is eerder regel dan uitzondering.

Pruimen lenen zich uitstekend voor het maken van jam. De tint van het vruchtvlees bepaalt de kleur van de jam. De op het oog blauwe pruim Anna Spath, die ik voor onderstaand recept gebruikte, leverde een overwegend paarse jam op. Een smakelijke jam, dank zij de toevoeging van citroen en calvados, het drankje dat ontelbare malen door de keel van commissaris Maigret is gegleden. De alcohol vervluchtigt tijdens de bereiding, maar heeft dan wel zijn werk gedaan als smaakversterker. De calvados kunt u desgewenst vervangen door Ierse whiskey of door sljivovica, een pruimenjenever uit Joegoslavië, of wellicht meer actueel: uit de (deel)republiek Bosnië-Herzegowina.

Voor 4-5 potten: 1 kilo pruimen sap van 1 citroen 1 kilo geleisuiker 1 borrelglas calvados

Reinig de jampotten met heet sodawater of in de afwasmachine, spoel ze met heet water af en laat ze omgekeerd uitlekken op een schone theedoek. Was de pruimen, verwijder de pitten. Er blijft 850-900 gram vruchtvlees met schil over. Doe het citroensap met 1 deciliter water, de pruimen en de geleisuiker in een pan. Breng dit alles al roerende aan de kook. Laat het mengsel daarna nog 7 minuten borrelend koken. Af en toe roeren. Laat de jam 5 minuten afkoelen en schep eventueel schuim van het oppervlak weg. U kunt de jam zeven, maar strikt nodig is dat niet: de schilletjes zijn zacht en ze misstaan allerminst. Vul de potten met de jam, zet ze 10 minuten op hun kop (zodat onder het deksel een vacuüm ontstaat), keer ze daarna weer om en laat de jam afkoelen. Plak op de potten een etiket met de naam van de jam en de datum van bereiding.

    • Annelène van Eijndhoven