"Het is afwachten, meer kunnen we nu niet zeggen'

AMSTERDAM, 17 SEPT. “Ik heb geen conflict met mijn werkgever dus ik doe niet mee,” zegt een machinist op weg naar de koffiekamer in het centraal station in Amsterdam. Daar wordt stevig gediscussieerd over de werkonderbreking waartoe alleen de vervoersbond FNV heeft opgeroepen. Een lokettist in een witte bondstrui deelt pamfletten uit om nog zoveel mogelijk werknemers te bewegen mee te doen. Op het stationsplein staan twee perronopzichters, lid van de kleine spoorwegbond FSV. Ze gaan niet staken. “De reizigers hebben al genoeg te lijden gehad. We geven de reizigers informatie.”

Meer dat “het wordt afwachten” kunnen ze niet zeggen. Het is nog volstrekt onduidelijk welke treinen wel en niet doorrijden na half een, als de actie begint. Als een machinist niet staakt en de conducteur wel, kan de trein niet weg omdat er dan geen fluitsignaal klinkt. In de koffiekamer zegt een machinist, lid van het CNV, dat “confrontaties uit de weg worden gegaan”. De CNV-leden zouden volgens hem wel meedoen als al het NS-personeel mee zou doen. “De machinisten en conducteurs moeten altijd de kastanjes uit het vuur halen.”

Op perron 10 heeft een reizigster op weg naar Emmeloord er al rekening mee gehouden dat ze langer onderweg zal zijn. “Mijn man waarschuwde me. Ik heb vandaag de tijd. Maar ik denk niet dat die acties effect hebben.” Machinisten en conducteurs met buttons spoeden zich op perron twee naar de koffiekamer. vanaf daar zal het treinpersoneel naar de Dam lopen.

Conductrice T. van Kleef die met een speldje van de vervoersbond FNV staat te wachten op de trein naar Utrecht is kwaad dat de kleine spoorwegbond FSV niet meedoet. “Het is om te gillen. Voor een paar tientjes meer gaan ze de hele dag plat. Maar nu de regering onder in je portemonnee zit te wroeten vinden ze het een te zwaar middel.”

De forenzen die naar hun werk kunnen lopen, begeven zich ondertussen in een enorme stroom over de trambaan en de plankieren op het opgebroken Damrak naar het centrum van de stad. “Jammer, die acties,” drukt een van hen zich diplomatiek uit. Een bankemployé kan zich er niet druk om maken. “Het is lekker weer en ze weten niet eens dat ik kom.”