Foto: P. VAN DER WOUDE (34 jaar) en zijn ...

Foto: P. VAN DER WOUDE (34 jaar) en zijn collega's zijn de cijfermannen van het ministerie van sociale zaken.

Koopkrachtplaatjes, bezuinigingsbedragen, en begrotingscijfers trekken op hun schermen voorbij. “We gaan al rekenen voordat er voorstellen zijn.” Als hun eigen "kerstcadeau' proberen ze elk jaar in december de opzetjes voor de nieuwe begroting los te peuteren bij de afdelingen. “Dan maken we vast de eerste berekeningen als een soort gatenkaas die later steeds meer wordt opgevuld.” Maart is voor de cijfermannen de drukste maand. Maar dit jaar was het wel bijzonder "stressig'. Tot vlak voor het sluiten van de begroting moesten cijfers worden veranderd. Nee, de WAO-discussie raakte hen niet, “die cijfers zitten niet in onze begroting”. Maar soms kan een discussie over een postje van 1 miljoen gulden evenveel rekenwerk bezorgen als een politieke kwestie over vier miljard: “Het zijn allemaal cijfertjes die nagerekend moeten worden”.