Foto: MANILA - Linkse demonstranten in de ...

Foto: MANILA - Linkse demonstranten in de Filippijnen reageerden gisteren triomfantelijk op het besluit van de senaat een nieuw verdrag met de Verenigde Staten, over de legering van Amerikaanse militairen in de Filippijnen, niet aan te nemen.

Twaalf van de 23 senatoren stemden tegen het verdrag, dat de VS het recht zou geven nog tien jaar gebruik te maken van de marinebasis Subic Bay. Over de sluiting van vijf andere Amerikaanse bases was al overeenstemming bereikt. Washington zou ruim 200 miljoen dollar per jaar betalen voor Subic Bay. De Filippijnse regering van president Corazon Aquino, die voor verlenging van de Amerikaanse militaire aanwezigheid was, heeft vandaag aangekondigd dat eind van dit jaar een referendum zal worden gehouden over de basis. Uit opiniepeilingen bleek tot nu toe dat een meerderheid van de Filippijnse bevolking voor de bases was. De Amerikaanse president George Bush heeft eerder laten weten dat de VS-troepen zullen worden teruggetrokken indien de Filippijnse senaat tegen het nieuwe verdrag is. De VS zouden in dat geval bases elders in de regio uitbreiden. De Filippijnse minister van buitenlandse zaken Raul Manglapus verzocht de Amerikanen vandaag, in afwachting van het referendum, nog geen beslissing te nemen over ontmanteling van Subic Bay. (Foto AP)