Foto: M. MENSINGH (40 jaar) knoopt in de ...

Foto: M. MENSINGH (40 jaar) knoopt in de werkkamer van de minister een oranje lint om de Miljoenennota, voordat zij straks in het koffertje gaat.

“Het maakt toch niet uit, joh, wie het doet. We werken hier allemaal samen. Het ligt er maar net aan wie dit jaar het baantje heeft.” Mensinck is de secretaresse van Kok. Een ambtenaar heeft het lint gekocht, een ander heeft het lint weer gestreken. Tot vlak hiervoor hebben de “jongens van hierboven” nog met een pen de laatste verbeteringen in de tekst aangebracht. De secretaresse heeft met ze te doen: “Het valt niet mee voor die jongens. Maar nu is het klaar”. Voor haar is de begrotingsdrukte al sinds augustus voorbij. In principe is dat ook zo voor Kok. “Behalve het brengen van het koffertje is het maken van de begroting wel achter de rug. Hij is alweer bezig aan het volgende onderwerp. Zo hard als die werkt.” Zijzelf zou met zo'n ritme allang zijn gevloerd. “Soms heb ik gewoon zelfs medelijden met hem. Het één is nog niet achter de rug en dan krijgt hij het volgende weer...”