Foto: L. PRONK (20 jaar) en H. LATZE (24 jaar) ...

Foto: L. PRONK (20 jaar) en H. LATZE (24 jaar) bekijken de eerste drukproef van de Miljoenennota tussen de machines in de staatsdrukkerij SDU: “Nog een beetje te vaal”.

Als zo meteen de machines gaan lopen moeten ze binnen 24 uur meer dan tien miljoen pagina's drukken. Tot diep in de nacht hebben ambtenaren van de ministeries in de burelen van de drukkerij in de proeven zitten krassen om de laatste correcties aan te brengen. Elke dienst en afdeling komt die nacht zijn eigen hoofdstuk controleren. “Er zijn hoofdstukken bij waarvan we de drukproeven tot zes keer toe hebben moeten veranderen”, verzucht de baas van Pronk en Latze. De staatsdrukkerij is voor deze jaarlijks terugkerende 'hectische toestand' toegerust met extra machines. Als Pronk en Latze klaar zijn met drukken wordt een paar ton papier met vrachtauto's naar het ministerie van financiën gereden. Voor de liefhebbers gaan 18.000 exemplaren van een "populaire versie' van de Miljoenennota naar de boekhandels. “Je moet ervan houden”, zeggen de drukkers.