Foto: G. VAN MAANEN (40 jaar) is de financiële ...

Foto: G. VAN MAANEN (40 jaar) is de financiële waakhond van Nederland.

De directeur-generaal van de rijksbegroting is de grote man achter de schermen van de begroting en de Miljoenennota. In het betonnen gebouw van het ministerie van financiën - “prima gebouw, lekker ruim opgezet: past wel bij mij” - zorgt hij dat de ministeries op tijd hun begrotingen inleveren. Hij zorgt dat ze kloppen, en vooral dat de zaak 'beheersbaar' blijft. “Enig” vindt hij zijn “hondebaan”. Want het gaat niet alleen om cijfers: vanuit het geld kijkt hij naar het beleid. “En meestal komt het toch neer op geld”, stelt Van Maanen tevreden vast. Hij is de man die de ministeries vertelt wanneer en waarop ze moeten bezuinigen. Hij is ook de man die Kok vertelt wanneer een regeling - “ja, zoals de WAO” - uit de hand loopt. “Het was best een lastige opgave dit jaar”, geeft hij toe. Nu denkt Van Maanen alweer na over de begroting van volgend jaar. “Over twee maanden gaan de eerste aanschrijvingen aan de departementen de deur uit.” De troonrede van de koningin? “Daar ga je dan van tevoren even overheen.”