Federale leger roept reservisten Montenegro op

LJUBLJANA, 17 SEPT. Het federale Joegoslavische leger heeft de afgelopen dagen een deel van haar eenheden gemobiliseerd. In Montenegro zijn gisteren alle reservisten opgeroepen zich in de kazernes te melden. Ook in Servië, de Servische enclave Knin in Kroatië en in door Serviërs bewoonde delen van Bosnië mobiliseert het leger.

Niet bekend

Niet bekend

Volgens Kroatische bronnen heeft het leger bij de gevechten om de aan de Servische grens gelegen stad Vukovar 360 soldaten verloren en zijn 34 tanks door de Kroatische Nationale Garde buiten gevecht gesteld. In het centrum van Osijek concentreren de gevechten zich rond een kazerne die volgens Kroatische bronnen “elk moment door Kroatische eenheden kan worden ingenomen”. Het ziekenhuis in Osijek is gisteren en vannacht onafgebroken met granaten beschoten door de Servische militie en het federale leger. Daarbij werd een verpleegster gedood en raakte en een onbekend aantal artsen zwaargewond. Het ziekenhuis, waar meer dan honderd gewonden worden verpleegd, zit zonder water en elektriciteit.

Een arts riep gisteren via de televisie het leger en de Servische milities op hun beschietingen “om humanitaire redenen” te staken. Ook in Dalmatië is opnieuw gevochten. De marine sloot gisteren zeven Kroatische havens af en beschoot Kroatische doelen in Zadar en Sibenik. In Zadar werd een zendmast van de Kroatische radio zwaar beschadigd. Door vliegtuigen van de luchtmacht werd ook een zendmast in de buurt van Zagreb beschadigd.

    • Theo Engelen