Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Theater

Carré verbouwt en brengt ondertussen weer musical Cats

AMSTERDAM, 17 SEPT. Theater Carré in Amsterdam begint volgende zomer met een ingrijpende verbouwing, die een nieuw toneelhuis moet opleveren en een veel grotere speelvloer. Van de totale kosten (15 miljoen gulden) hoopt men minstens 4 miljoen bijeen te brengen door een loterij, die zaterdag in een twee uur durende tv-show wordt gelanceerd. Tijdens de verbouwing wordt in de piste een reprise van de succesmusical Cats gespeeld.

De toneelvloer is nu tien bij tien meter, kleiner dan die van menig provincietheater. Daardoor loopt Carré naar eigen zeggen steeds meer produkties “met de allure van Broadway en het West End van Londen” mis. Ook voor grote voorstellingen in het Holland Festival is het theater te klein geworden. Zelfs sommige decors van de André van Duin-revue moeten in de stallen blijven staan. Na de verbouwing, die veertien maanden gaat duren, is het toneel veertien meter breed en zeventien diep. De voorkant van het gebouw en het interieur van de zaal blijven goeddeels in tact, maar achter de boogvormige kap van Carré zal straks een rechthoekig toneelhuis te zien zijn. Het is ontworpen door het architectenbureau Greiner en Van Goor, dat ook de renovatie van de Leidse Schouwburg verzorgde.

De gemeente Amsterdam verstrekt een lening van negen miljoen en het ministerie van WVC geeft een subsidie van zes ton. De rest komt uit eigen vermogen en sponsoring. Het aantal zitplaatsen blijft ongewijzigd; de Carré-directie denkt extra inkomsten te verwerven door het feit dat het uitzicht op heel wat plaatsen - die nu nog ongunstig en dus goedkoop zijn - wordt verbeterd.

De musical Cats, die tijdens de verbouwing wordt gepresenteerd, was twee keer eerder, in 1987 en 1988, enkele maanden in Carré. “Maar het staat voor ons vast dat het potentiële publiek nog lang niet is uitgeput,” zegt directeur Bob van der Linden. De show zal het hele seizoen 1992-1993 blijven staan, terwijl achter het decor het oude gebouw wordt afgebroken en een nieuw toneelhuis verrijst.

De verbouwing moet het mogelijk maken shows als Phantom of the Opera en Miss Saigon in huis te halen, waarschijnlijk in coproduktie met het Circustheater in Scheveningen, dat onder de hoede van Joop van den Ende komt. Het is de bedoeling dat zulke produkties in Carré in première gaan en na enkele maanden verhuizen naar het Circustheater, waar ze dan op het repertoire kunnen blijven zolang er publiek komt. Nu al wordt die constructie toegepast bij Les Misérables, die tot eind oktober in Carré staat en vanaf december in Scheveningen.

Zaterdagavond zendt de AVRO een tv-show uit, waarin wordt opgeroepen sponsorcertificaten à dertig gulden te kopen. Daaraan is een loterij verbonden, waarvan de trekking eind december plaatsvindt in een tweede show.