Britse regering is verheugd over verkiezingen Hongkong

HONGKONG, 17 SEPT. De Britse regering heeft gisteren verheugd gereageerd op de verkiezingsuitslag in de kroonkolonie Hongkong, waar de Verenigde Democraten (UDHK) het afgelopen weekeinde 16 van 18 te betwisten zetels in de wacht sleepten. De UDHK is voor invoering van directe democratie in Hongkong, dat in 1997 wordt overgedragen aan communistisch China.

Minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd, die in de kroonkolonie deelneemt aan de conferentie "Hongkong in de 21ste eeuw', zei de verkiezingen een stap in de goede richting te vinden en te hopen dat Peking de uitslag zal respecteren. Een deel van het parlement van Hongkong is nu vrij verkiesbaar, maar wat de UDHK betreft worden in de toekomst alle parlementariërs rechtstreeks verkozen. “Wat ons betreft zijn er twee belangrijke doelen in Hongkong. In eerste instantie grotere mogelijkheden tot directe verkiezingen in in tweede instantie het vasthouden daarvan na 1997,” aldus Hurd.

China heeft herhaaldelijk gezegd dat over zes jaar de wetten van de Volksrepubliek ook in Hongkong zullen gelden en dat van democratie geen sprake zal zijn. In de overdrachtsovereenkomst tussen Londen en Peking is wel bedongen dat Hongkong nog 50 jaar kapitalistisch mag blijven. (AP, Reuter)