Beurscommissionair zwaar beboet

ROTTERDAM, 17 SEPT. De commissie van orde van de Amsterdamse effectenbeurs heeft het effectenhuis ACC (Amsterdamse Commissionairs Combinatie) een boete van vier ton opgelegd. De maatregel is genomen omdat ACC volgens de beurs op een aantal punten ernstig tekort is geschoten in het op een medewerker uitgeoefende toezicht.

De inmiddels ontslagen betrokkene heeft in een periode dat hij door zijn werkgever op non-actief was gesteld toch kunnen handelen. Volgens de commissie van orde had dit met medeweten van ten minste één van de directieleden moeten gebeuren. Daarnaast heeft ACC verzuimd enkele transacties over de beurs te leiden. Bij de transacties zou het pensioenfonds van de Gasunie ernstig benadeeld zijn.

De transacties hadden plaats in 1989. Kort daarna vertrok de betrokken ACC-medewerker naar commissionair Heerze Effecten in Amsterdam. Inmiddels is hij ook daar niet meer werkzaam.

Bij ACC is de straf hard aangekomen. Volgens commercieel directeur A.J. Tijman is ACC "geschokt' over de straf en beraadt het bedrijf zich nog “of het wijs is in hoger beroep te gaan”. Volgens de beurs zijn bij ACC inmiddels maatregelen getroffen om de interne controle te verbeteren.