Beleggers niet onder indruk van optimisme DAF

ROTTERDAM, 17 SEPT. De koers van DAF daalde vanmorgen licht op de Amsterdamse effectenbeurs na de bekendmaking van details over de al eerder aangekondigde aandelenemissie. Het optimisme van DAF en de betrokken banken werd niet gedeeld door beleggers.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen verdeeld in navolging met de beurs in Londen en vóór de presentatie van de Nederlandse begroting later vandaag. “De beurs opende praktisch onveranderd en richtingloos”, aldus Hans de Jonge, handelaar bij Barclays de Zoete Wedd. Hij voegde eraan toe dat de aandelenomzetten zeer gering waren.

Beleggers waren huiverig te handelen voor de presentatie van de begroting 1992 vanmiddag. Handelaren zeiden te vrezen dat dat de overheid nog grote moeilijkheden zal moeten overwinnen voordat eerder gestelde doelen voor het begrotingstekort kunnen worden gehaald. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 92,1 punten, was om 13.00 uur onveranderd.

DAF, dat gisteren sloot op 21,60 gulden, was omstreeks het middaguur dertig cent lager na het bericht dat de truckfabrikant komt met een speciale emissie van 250 miljoen gulden, waardoor het geplaatste aandelenkapitaal met ruim 30 procent wordt uitgebreid tot 41,5 miljoen aandelen. De aangekondigde emissie betreft 12,5 miljoen verplicht cumulatief preferente aandelen, die converteren in gewone aandelen, kortweg financieringsprefs. “Maar de impact (van het nieuws) is minimaal”, aldus de Jonge.

DAF maakte gisteren bekend dat het prospectus betreffende de emissie begin oktober zal uitkomen. De truckfabrikant kondigde in augustus al een emissie aan van minstens 200 miljoen gulden, zodat het nieuws van de emissie al grotendeels was verdisconteerd door de markt.

DAF en de bij de emissie betrokken banken laten weten een koersstijging van de aandelen DAF te verwachten. In augustus kwam het sterk verliesgevende DAF met de prognose dat “in het vierde kwartaal” het break-even point bereikt zal worden. Een zeer optimistische prognose, volgens marktkringen, die vooral is gebaseerd op de verwachting dat de in twee jaar tijd meer dan gehalveerde Britse markt zal aantrekken.

Wat blijft staan is dat DAF een ongekend groot halfjaarverlies van 179 miljoen gulden boekte, de vrachtwagenmarkt in Europa (met uitzondering van Duitsland) is ingestort en dat de (eventuele) winst gedeeld moet worden over 41,5 miljoen aandelen in plaats van over 29 miljoen. De activiteiten van DAF in Duitsland lopen weliswaar goed, maar met een marktaandeel van 1 procent lijkt het effect daarvan zeer bescheiden.

De koersen van de grootste beursfondsen Koninklijke Olie en Unilever werden gedrukt door de aanhoudend zwakke dollar. Koninklijke, dat gisteren sloot op 153,10 gulden, was omstreeks het middaguur dertig cent lager. Unilever (slot: 159,30 gulden) was veertig cent lager.

Elsevier, dat gisteren 1,60 gulden hoger sloot op 90,30 gulden, steeg verder. Omstreeks het middaguur was de koers 1,20 gulden hoger. Nadat vorige week vooral vraag van Britse institutionele beleggers de koers van Elsevier omhoog stuwde, komt nu de vraag los van particuliere zijde.

Het softwarehuis Management Share, verbannen naar het harde strafbankje van de beurs, bleek omstreeks het middaguur 25 procent hoger te noteren op 2,00 gulden, nadat het noodlijdende fonds gisteren 33 procent kelderde op 1,60 gulden.

Vorige week verbande het beursbestuur Management Share, dat na de zonnige prognoses van de afgelopen maanden plotseling bleek te beschikken over een negatief eigen vermogen, naar het strafbankje van de beurs. Zorgwekkend is dat huisbankier Pierson, Heldring & Pierson, een dochter van ABN AMRO, geen reddingsplan klaar lijkt te hebben voor Management Share.

NEW YORK In New York schoten de koersen gisteren tegen het eind van de handel omhoog. Het Dow Jones industrieel gemiddelde doorbrak weer eens de barrière van 3.000 punten. De graadmeter sloot 29,52 punten hoger op 3.015,21. De opwaartse trend werd gesteund door koopprogramma's, dekkingsaankopen en hogere koersen bij belangrijke fondsen als IBM en General Electric. De koopgolf strekte zich niet uit tot de kleinere fondsen, waardoor de breder samengestelde Nasdaq index 0,2 procent lager sloot.

LONDEN De koersen in Londen waren gemiddeld nauwelijks veranderd. De aandelenmarkt kwam niet in beweging ondanks het nieuws dat het conglomeraat Williams een bod heeft uitgebracht op Racal Electronics. “De markt maakt een vermoeide indruk”, aldus een handelaar. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.606,0 punten, was omstreeks het middaguur 11,7 punten lager.

FRANKFURT Ook de koersen in Frankfurt waren nauwelijk veranderd ten opzichte van maandag. Ondanks een hoger slot in New York was de interesse voor aandelentransacties volgens handelaren miniem. Het DAX-30-gemiddelde dat gisteren sloot op 1.629,75, was omstreeks het middaguur 5,73 punt hoger.

TOKIO Tokio sloot hoger, maar moest een deel van de eerder behaalde winst prijsgeven als gevolg van winstnemingen. De stemming werd positief beïnvloed door nieuwe hoop op een renteverlaging en een sterkere yen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 309,18 punten hoger op 23.443,61.