Voorwaarden VS aan hulp Afrika

ABIDJAN, 16 SEPT. Afrikaanse landen die in aanmerking willen komen voor Amerikaanse overheidssteun dienen hun regeringen te democratiseren en de staatscontrole op de economie af te schaffen.

Dat heeft de Amerikaanse vice-president Dan Quayle dit weekeinde in Abidjan meegedeeld na afloop van een bezoek aan een aantal Afrikaanse landen - Ivoorkust, Kaapverdië, Malawi, Namibië en Nigeria. In de afgelopen twee jaar zijn in 16 van de 49 Afrikaanse landen bezuiden de Sahara politieke hervormingen doorgevoerd waarbij in veel gevallen een-partijstelsels plaats maakten voor een meer-partijendemocratie en waarbij oude alleenheersers niet zelden alle macht werd ontnomen. Quayle sprak zich uit tegen kwijtschelding van Afrikaanse buitenlandse schulden en noemde het kapitalisme de oplossing voor de economische problemen van het continent. (AP)