Voor jaren spetters op het shirt

In de Rotterdamse onderafdeling liep de wedstrijd tussen het vijfde elftal van HWD en het vijfde van DHZ na een half uur spelen compleet uit de hand.

Een beslissing van de scheidsrechter zette zulk kwaad bloed bij de spelers van DHZ dat er een massale vechtpartij uitbrak. Een 24-jarige speler van HWD liep hierbij een hersenschudding en diverse kneuzingen op. Nadat beide elftallen in de kleedkamers waren ondergebracht arresteerde de Rotterdamse politie het complete team van DHZ, de grensrechter plus vier supporters. Tegen twee van hen (een speler en de grensrechter) is proces-verbaal opgemaakt wegens openlijke geweldpleging en mishandeling. Het incident laat diepe sporen na bij voorzitter L. van Woensel, die vanochtend onaangenaam werd verrast toen hij op weg naar zijn werk het trieste nieuws via de autoradio vernam. Voor Van Woensel is de schuldvraag duidelijk, de voorzitter spreekt van “een flinke klap in het gezicht van de club”.

Staat het vijfde elftal van DHZ bekend om zijn explosieve karakter?

Nee, vorig seizoen kwam het gehele elftal over van een andere vereniging en sindsdien hebben we nooit problemen gehad. Ik heb wel vernomen dat er onder de vlag van de vorige club moeilijkheden zijn geweest. Maar bij ons is nooit iets vervelends gebeurd. Vorige week speelde het team nog een hele fijne en sportieve thuiswedstrijd.

Heeft u zich destijds niet afgevraagd wat de reden van de overstap naar DHZ was?

Ach, het gebeurt wel vaker dat een vriendenelftal bij elkaar wil blijven en daarom naar een andere club gaat. We vonden het wel vreemd dat ze van de andere kant van de Maas kwamen. Maar ze zeiden dat ze zich bij hun vorige club, VDN, misbruikt voelden. Een echt goed contact hebben we nooit met ze kunnen krijgen omdat het spelers van buitenlandse nationaliteit betreft. Daarmee wil ik overigens niets insinueren want we hebben ook een Turks elftal dat een voorbeeld voor de hele vereniging is.

Wat gaat U ondernemen om eventuele herhalingen te voorkomen?

Wat moet je doen? Met praten en nog eens praten hopen we een oplossing te vinden. Het is een zaak van de hele vereniging. Dit zijn spetters die nog jaren op het shirt blijven zitten.

    • Leon van Eijndhoven