Veel WAO-acties bij openbaar vervoer

ROTTERDAM, 16 SEPT. Het openbaar vervoer zal morgen rond het middaguur in grote delen van het land stilliggen of ernstig ontregeld zijn. In stads- en streekvervoer zijn vrijwel overal werkonderbrekingen aangekondigd van twaalf tot twee. Bij de Nederlandse Spoorwegen heeft de Vervoersbond FNV opgeroepen tot een werkonderbreking om naar de troonrede te kijken.

Een woordvoerder van deze bond verwacht dat een deel van het rijdend personeel bij de NS op verscheidene plaatsen rond kwart voor een het werk neer zal leggen, met name in Amsterdam. De Vervoersbond CNV en de spoorwegvakbond FSV steunen de oproep tot werkonderbreking aan het rijdend personeel niet. De NS willen geen uitspraak doen over de te verwachten mate van ontregeling van het treinverkeer.

In de regio Amsterdam staakt het grootste deel van de ambtenaren. Acht van de zestien stadsdeel-kantoren zullen de gehele dag het werk neerleggen, evenals het gemeentelijke vervoerbedrijf, het energiebedrijf, de dienst parkeerbeheer en het adminstratief personeel van de brandweer.

Ongeveer de helft van de chauffeurs van Centraal Nederland zal het werk neerleggen vanaf de aanvang van de dienst tot twee uur 's middags. Dat geldt eveneens voor een deel van het personeel van de busorganisatie NZH. In Noord-Holland zou evenwel slechts sprake zijn van een werkonderbreking tussen de middag. Vanavond vergaderen de bonden nog met hun leden over de exacte strekking van de acties bij het streekvervoer.

In Den Haag zal het openbaar vervoer ruim tweeënhalf uur stilliggen. Het personeel van de HTM zal om half twaalf de bussen en trams naar de remise rijden. De staking duurt tot twee uur. De trams zullen dan vrij snel weer op schema rijden maar voor de bussen zal dat waarschijnlijk pas om een uur of drie het geval zijn, verwacht een woordvoerder van de HTM.

De RET in Rotterdam legt tussen elf en twee het werk neer. Het personeel heeft zich bereid verklaart - “om het signaal goed te laten overkomen” - om de actievoerders vanaf de buitenkant van de stad naar de Coolsingel te vervoeren. Hier vindt een manifestatie plaats van de drie vakcentrales.