Tirolers betogen bij de Brennerpas voor eenheid

BRENNERPAS, 16 SEPT. Duizenden mensen hebben gisteren bij de Brennerpas, de grens tussen Oostenrijk en Italië, gedemonstreerd voor het zelfbeschikkingsrecht en de eenheid van Tirol.

Bij de manifestatie werd het hoofd van de provincie Zuid-Tirol, Luis Durnwalder, uitgefloten. Durnwalder maakte een toespeling op de onderhandelignen over autonomie met Italië en zei dat voor de Zuidtirolers “veel gedaan en veel bereikt was”. Aan de demonstratie namen zowel mensen uit het zuiden, dat sinds 1919 bij Italië behoort, als uit het Oostenrijkse noorden deel. Volgens de politie waren er 8000 demonstranten. Zij namen unaniem een resolutie aan, waarin het streven naar een “Europese regio Tirol” centraal staat. Daarentegen waarschuwde Durnwalder voor “onrealistische eisen”. De ingeslagen weg naar autonomie moet echter voortgezet worden, meende hij. (DPA)