Studenten op leeftijd

Op de achterpagina van NRC Handelsblad van 2 september lazen wij het artikel "Studenten op leeftijd ... eenlingen tussen de kinderen' met de meningen van P. Kranenberg, U. Maas en J. Rolsma.

De mening van U. Maas als Open Universiteitsstudente hoort daar niet tussen. Thuisstudie is per definitie een eenzaam avontuur. De mening van beide anderen is geheel verschillend van onze ervaringen. Wij studeren Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Toen wij vorig jaar begonnen waren er op de circa honderdzestig eerstejaars studenten circa twintig ouderen. Er is uiteraard een bepaalde groepsvorming ontstaan, maar vooral bij het werken in de werkgroepen is duidelijk merkbaar dat de contacten tussen de ouderen - met hun inbreng en ervaring - en de jongeren, niet alleen plezierig, maar zeker ook met onderling respect verlopen. Als ouderen moeten wij, om te beginnen, de jongeren als zodanig accepteren en het onderwijssysteem aanvaarden. Wij constateren dat de jongeren graag van onze inbreng gebruik maken.

Het is jammer dat in het artikel een wat somber beeld is ontstaan van de mogelijkheden die de universiteiten aan ouderen bieden voor het alsnog volgen van een hogere opleiding. Wij ondervinden dat dit veel voldoening geeft en dat de ontmoeting met nieuwe mensen, ook van andere leeftijd, heel interessant is.

    • W. Kooij